Incubatorul de Afaceri din Cimișlia a împlinit un an de activitate

 

 

Mai mult de 40 de reprezentanți ai antreprenoriatului mic și mijlociu, ai autorităților publice locale, ai asociațiilor de profil din raionul Cimișlia, rezidenți ai Incubatorului de afaceri Cimișlia (IACM) au participat miercuri, 25 mai,  la activitățile organizate în cadrul Zilei ușilor deschise la IACM. Incubatorul  din Cimișlia aniversează un an de la fondare.

 

Mihai Olărescu, Președintele raionului Cimișlia, prezent la eveniment, a ținut să sublinieze importanța implicării tinerilor în domeniul afacerilor și a remarcat realizările Incubatorului de Afaceri pe parcursul primului an de activitate și importanța acestuia pentru economia raionului.

 

Olga Postovanu, managerul Incubatorului a menționat că într-un an de activitate, incubatorul are deja realizări frumoase. În prezent aici își dezvoltă afacerile 18 rezidenți activi, care au creat peste 50 de locuri de muncă. Majoritatea afacerilor sunt în domeniul acordării serviciilor, iar cifra de afaceri a Incubatorului se ridică la aproximativ 3 mln de lei.

 

În cadrul evenimentului, Elena Șapoval, coordonator de programe în cadrul Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), a făcut o prezentare a Programului EEN (Entreprise Europe Network) în Moldova și a posibilităților antreprenorilor de a deveni membri ai Rețelei antreprenoriale europene. Potrivit Elenei Șapoval, Entrerprise Europe Network este cea mai extinsă rețea de sprijin a Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Europa oferind suport direct în afaceri şi accesare a pieţei externe, posibilităţi de exploatare a oportunităților noilor tehnologii și de business, suport în formarea și îmbunătățirea politicilor UE pentru IMM-uri. Coordonatorul ODIMM a precizat că Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii este unul dintre Punctele Naționale de contact EEN în Moldova și poate oferi orice suport informațional referitor la Rețeaua  Antreprenorială Europeană.

Roman Curca, Managerul Rețelei Incubatoarelor de Afaceri din Moldova a menționat că pentru susținerea antreprenorilor mici și mijlocii ODIMM începând cu 1 iunie lansează sesiunile de instruiri Pare 1+1, GEA și PNAET, la care sunt invitați rezidenții incubatoarelor, dar și  antreprenorii care doresc să se dezvolte. Totodată, managerul RIAM a menționat despre lansarea concursului de granturi pentru rezidenții Incubatoarelor de Afaceri care urmează a fi lansat în luna iunie.

Instituția Publică Incubatorul de afaceri din Cimișlia (IACM) este o organizație necomercială, fondată de către Consiliul raional Cimișlia,  în baza Matricei de Politici pentru Programul de suport Sectorial „Stimularea Economică în Zonele Rurale” finanțat de UE şi implementat de Organizaţia de Dezvoltare a Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM. Incubatorul a fost deschis oficial pe 23 aprilie 2015. Edificiul IACM deține 22 de birouri de dimensiuni diferite (08 m– 111m2) pentru activitate antreprenorială de producere și prestări servicii, plus o sală de conferință dotată și bine amenajată pentru desfășurarea seminarelor, meselor rotunde și activităților de instruire.

 

Afacerile incubate sunt găzduite în cadrul incubatorului pentru o perioadă de până la 3 ani, cu posibilitatea de extindere a termenului (plus maxim 2 ani). În acest interval, firmele beneficiază de birouri dotate şi utilate, servicii de consultanţă, asistență pentru dezvoltarea parteneriatelor interne și internaționale, acces la servicii de finanțare și servicii de sprijin tehnic, de management al afacerilor.