,,Ziua uşilor deschise” a Incubatorului de Afaceri din Rezina

Mai mulţi reprezentanţi ai administraţiei publice din Rezina au participat la ,,Ziua uşilor deschise” a Incubatorului de Afaceri (IA) organizată de echipa IAR în parteneriat cu Consiliul Raional din Rezina şi Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM).

 

Scopul evenimentului a fost de a promova produsele şi serviciile companiilor rezidente ale Incubatorului de Afaceri din Rezina (IAR),  rolul acestei instituţii în dezvoltarea relaţiilor economice locale şi diseminarea informaţiei referitoare la oportunităţile de dezvoltare pentru antreprenorii din RM. În acest context în scuarul instituţiei a fost organizată prima ediţie a expoziţiei ,,Fabricat în IAR”  în care companiile rezidente au prezentat produsele şi serviciile prestate.

 

Eleonora Graur, Preşedintele raionului Rezina a menţionat: ,,Datorită incubatorului de afaceri antreprenorii şi-au realizat ideile de business, astfel oferind locuri noi de muncă localnicilor. IAR reprezintă o oportunitate pentru cei ce doresc să deschidă o afacere. Antreprenorii din Rezina sunt foarte activi şi în fiecare an remarcăm o creştere considerabilă a numărului rezidenţilor precum şi extinderea domeniului de activitate”.

 

Iulia Iabanji, Director general ODIMM a subliniat importanţa incubatoarelor în dezvoltarea IMM-urilor, misiunea căreia este de a acorda suport întreprinderilor la etapa de intrare pe piaţă. Incubatorul de afaceri este partenerul primar al organizaţiei noastre în procesul de consultanţă a mediului de afaceri. ,,La moment avem 9 incubatoare prin care promovăm mecanismele şi instrumentele de sprijin pentru mediului de afaceri. De asemenea ODIMM oferă un spectru larg de programe de instruire şi susţinere a antreprenorilor. Ne propunem susţinerea femeilor antreprenoare prin noul program ,,Femeile în Afaceri” care va fi recent aprobat de Guvernul RM. Programul va fi abordat în 3 etape: suport în iniţierea afacerii, suport în afacerile nou create şi suport pentru afacerile în creştere. Rezultatele antreprenorilor este motivaţia noastră de a schimba lucrurile, iar noi facem tot posibilul ca informţia necesară să ajungă la beneficiari” a spus dna Iulia Iabanji.

 

Mihai Fricăţel, administratorul Incubatorului a declarat că instituţia oferă rezidenţilor consultanţă şi instruire antreprenorială şi servicii juridice gratuite, costuri de administrare reduse, spaţii de producere şi oficii la preţuri facilitare, şi multe alte oportunităţi datorită cărora afacerea lor prosperă. ,,IAR deţine o suprafaţă de incubare de circa 1200 metri pătraţi. Actualmente în cadrul Incubatorului activează 14 întreprinderi care au creat circa 40 locuri noi de muncă, dintre care peste 50 % sunt femei, 5 din ele sunt start-ap-uri. Este îmbucurător faptul că de la inaugurare până la moment Incubatorul a generat 19 întreprinderi noi. Companiile rezidente activează în diverse domenii: agenţii de publicitate, confecţionarea articolelor de termopan, proiectări în construcţii, servicii de evidenţă contabilă, ambalarea ceaiului din plante naturale, confecţionarea veşmintelor bisericeşti, lucrări şi instalări electrice s.a.

 

Tatiana Vetrila, administrator companiei Îl ,,Vetrila Tatiana” a spus că graţie  incubatorului a  deschis un atelier de croitorie. ,,Cu suportul acordat de IAR timp de 3 ani am procurat utilaj nou şi în prezent confecţionăm modele proprii” a mai declarat dna Vetrila.

 

Eugenia Donţu, antreprenor SRL ,,Veşminte” a declarat că ideea de a crea haine bisericeşti a apărut mult timp în urmă: ,,Am început să cos acasă, după care am lucrat în Rusia, iar reîntorcându-mă acasă mi-am dat seama că în Moldova nu este aşa gen de atelier. Incubatorul m-a ajutat să iniţiez afacerea, iar datorită ODIMM-ului am obţinut un grant şi am cumpărat o maşină de brodat. Ne-am extins şi la moment suntem în căutare de personal”.

 

Oxana Paladiciuc, coordonator de proiecte internaţionale ODIMM, a prezentat reţeaua internaţională a întreprinderilor europene (EEN), care are drept scop sprijinirea afacerilor (informare, feedback, cooperare și internaționalizare), susţinerea inovării (transfer de know-how și tehnologie) şi stimularea participării IMM-urilor în programele UE pentru cercetare și dezvoltare. Republica Moldova este membrul reţelei EEN din anul 2015.

 

Incubatorul de Afaceri din Rezina este o instituţie publică, fondată de către Consiliul raional Rezina, cu suportului financiar al UE în parteneriat cu  Organizaţia de Dezvoltare a Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM). IAR a devenit membrul al Reţelei Incubatoarelor de Afaceri din Republica Moldova (RIAM) pe 23.11.2012.

 

RIAM este platforma de cooperare a Incubatoarelor de Afaceri din Republica Moldova care îşi propune asigurarea dezvoltării durabile, precum şi recunoaşterea naţională şi internaţională a rezidenţilor săi.