Incubatorul de Afaceri din Sângerei la 5 ani de activitate

Incubatorul de Afaceri din Sângerei a marcat astăzi 5 ani de activitate. Cu acest prilej instituția a organizat un eveniment festiv prin care au fost scoase în evidență rezultatele activității și impactul acestora în viața economică și socială a regiunii.

Prezent la eveniment, directorul general interimar al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), Petru Gurgurov a felicitat reprezentanții Incubatorului de Afaceri din Sângerei, la crearea căruia ODIMM a avut un rol semnificativ, iar în acest moment este un partener fidel în dezvoltarea antreprenoriatului regional.
“Incubatorul de Afaceri este un catalizator al dezvoltării economiei locale, fiind o instituție care acordă consultanță şi suport în afaceri, nu doar companiilor rezidente, dar și tuturor agenților economici din teritoriu. La momentul actual Reţeaua Incubatoarelor de Afaceri din Republica Moldova găzduiește cca 200 de companii rezidente care au înregistrat o cifra de afaceri de peste 100 de milioane lei. Grație suportului Uniunii Europene, ODIMM își propune și în continuare să susțină dezvoltarea Rețelei Incubatoarelor de Afaceri, inclusiv prin lansarea de noi inițiative de suport pentru mediul de afaceri”, a subliniat Petru Gurgurov.

Reprezentantul Delegației UE în Republica Moldova, Gintautas Baranauskas a menționat că Incubatorul de Afaceri din Sângerei este o istorie de succes în susținerea sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Republica Moldova.
“Incubatorul de Afaceri a fost creat în anul 2013 cu suportul financiar al Uniunii Europene, în baza Matricei de Politici pentru Programul de suport Sectorial ,,Stimularea Economică în Zonele Rurale. Mă bucur să constat că această instituție a impulsionat dezvoltarea economiei locale, rezidenții Incubatorului de afaceri și-au crescut cifra de afaceri de aproape 10 ori, de la 2 milioane lei in primul an de activitate până la 18 milioane lei, cifra înregistrata la momentul actual”, a afirmat Gintautas Baranauskas.

Potrivit managerului Incubatorului de Afaceri, Ludmila Prociuc, pe parcursul celor 5 ani de activitate 67 companii mici și mijlocii din regiune au beneficiat de suport continuu în dezvoltarea afacerilor. «În primii 5 ani de activitate au fost create 270 locuri de muncă, iar cifra de afaceri cumulativă a ajuns la circa 32 milioane lei”, a specificat Ludmila Prociuc.

La ora actuală Incubatorul de Afaceri din Sângerei găzduiește 45 de rezidenți, din care 24 afaceri sunt start-up. Totodată, 24 companii își desfășoară activitatea în domeniul producției, iar 21 prestează servicii. 12 companii rezidente au lansat sau extins afacerea cu suportul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1” și a Programului –pilot „Femei în afaceri”, gestionate de ODIMM.

Incubatorul de Afaceri din Sângerei (IASg) a fost deschis oficial pe 8 august, 2013. Acesta a fost creat de ODIMM în concordanţă cu priorităţile Guvernului Republicii Moldova de creare a infrastructurii de suport în afaceri adecvate necesităţilor mediului de afaceri, în deosebi din zonele rurale, proiect realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene, în baza Matricei de Politici pentru Programul de suport Sectorial ,,Stimularea Economică în Zonele Rurale”.